Komentáře: Písmo podsvětelných rychlostí https://blog.respekt.cz/klanicova/pismo-podsvetelnych-rychlosti/ Otevřený blogovací systém týdeníku Respekt Wed, 23 Aug 2023 07:17:26 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.4 Od: Nikola Klanicová https://blog.respekt.cz/klanicova/pismo-podsvetelnych-rychlosti/#comment-180000008 Fri, 31 Jul 2015 09:37:51 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=170000062#comment-180000008 Ano, přesně jak píšete – v naší kultuře nebyla pěstována citlivost k vizuální expresi písma, respektive linie. Písmo má pro nás především informativní funkci. Samozřejmě, i když se současná západní kaligrafie inspiruje třeba japonskou kulturou, je tu stále zcela jiný charakter jejich znakového písma a našeho vysoce abstraktního hláskového písma, takže ta fúze není tak jednoduchá.
Úplně s Vámi souhlasím, i když píšu všechny texty napřed ručně, v té prvotní fázi mě přístroje ruší, pak je přepíšu do počítače…ta manipulace s textem je tam nepoměrně snažší – ovšem v tomto případě se zcela zaměřuji na obsah a nikoliv na to, jak bude text vypadat…nemůžu si pomoct:-)

]]>
Od: Ivo Kaipr https://blog.respekt.cz/klanicova/pismo-podsvetelnych-rychlosti/#comment-180000007 Thu, 30 Jul 2015 21:34:35 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=170000062#comment-180000007 Ovšem že se zrovna komentář ke kaligrafii objeví bez odstavců, které zmizely kdesi v útrobách nové, jistě stále lepší techniky…. co k tomu dodat?

]]>
Od: Ivo Kaipr https://blog.respekt.cz/klanicova/pismo-podsvetelnych-rychlosti/#comment-180000006 Thu, 30 Jul 2015 19:53:32 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=170000062#comment-180000006 Podoba kaligrafie a hudby…snad že skladba má jakousi tvářnost, které musí vyhovět všechny součásti, každý příští tón či souzvuk, tak jako všechna písmenka kaligraficky pojednaného textu musí být jednotvářná, nikoli však jednotvárná? Ale tak to je přece při každé samovolné lidské činnosti, protože tak nějak nám funguje mysl, že vytváří jakési aktuální hlavní téma, (pro známé memovír :-)), které formuje (i deformuje) všechna další témata, co v mysli vyskočí, neb do mysli vskočí; se kterými se tvarovým memovírem roztočená mysl potká. Psychologie zná termín priming, Kahneman tomu říká kotva – a je jasné, že to je obdoba předznamenání, tónina je dána prvními tóny, tytéž tóny mohou jednou tvořit C-dur nebo a-moll, podle toho, od kterého se začne hrát. Takže samozřejmě takto funguje i kaligrafovo písmo, je-li hlavním tématem jeho mysli. Jenom čtení takového díla není ještě tak napojeno na emoce jako poslech hudby – i když kdoví, jestli skladba hraná ze strojového notového záznamu nebude jiná než ze zápisu ručního?

Vlastně by se dalo říci, že písmo má smůlu – neudrželo se v našich rukou dost dlouho, aby se nám většinově zapsalo do emocí. Hudba na to měla desítky, možná i stovky tisíc let, a i když počítačové přehrávání skladeb je čím dál lepší, nevypadá to, že by se mělo uplatnit místo koncertu živých filharmoniků (jist bych si tím ale do budoucna nebyl, živí herci už jsou trikově nahrazováni a samplování úderů různých virtuózů může vést k takovému účinku, že bychom možná při dvojitě slepém pokusu zvolili jako emočně průraznějšího spíš samplovaného Suka než živého hudebníka na začátku kariéry …). Ruční písmo tu žije jen pár tisíciletí, emoce z něj čerpali ponejvíc mniši v klášterech při opisování – a už odchází ze scény, když stisk husího brku byl nahrazen tiskem. Jít alespoň trochu proti tomu je dobré stejně, jako je potřeba, aby si semtam někdo zkusil odštěpit si z pazourkového jádra nožík – bez takové činnosti nelze lidi ze starších dob pochopit, procítit, takže jejich svět ztratíme – a to by byla škoda.

Mimochodem, znáte Gladwellův Mžik? To je celé o intuici, o věcech srovnatelných s „osobním naladěním pro napsání textu ala prima“…

Moc pěkný text, bylo by hezké ho mít napsán takto počítačově a zároveň jako obrázek, ručně – ale řekl bych, že v tomto ohledu je počítačový způsob vyjadřování efektivnější, může se mazat, měnit – a na výsledku se to nepozná. I když to je zároveň i špatně – není vidět proces, děj vypadá hladký, jakkoliv reálně byl třeba samý škrt, uzel, skok, vodopád a změna směru; jenže kdo by snesl číst cizí zádrhely, když máme obvykle dost svých vlastních.

V okolí hledáme věci, které pomáhají memovírům s jejich těžkou sjednocovací prací, se zachycováním vyletujících motýlů a much odboček a přeskoků, nechceme tudíž vidět chaos, abychom mu sami nepropadli. Proto tedy přepisujeme, cizelujeme, opravujeme, vytváříme (a přehráváme – patří to sem?) skladbu bez slepých uliček a kaligrafický text bez rozpitých a rozbitých tahů – skrýváme se stejně jako se vytváříme.

To je důležité, dokud jsme nejistí. Ale důvěřujeme-li si, pak pro pravdu, pro opravdové přiblížení se k realitě je nutné zároveň vidět, jak se skladba, obraz, text nebo kaligrafie – i sám člověk nebo jakýkoliv jiný živý tvor v evoluci – vzniká, rodí, roste.

Že chaos je stejně životodárný jako řád.

Proto existujeme, že chaos našeho vesmíru generuje skladebně se vrstvící řád – jakkoliv je toto „dílo bez autora“ (zatím?) jen pramalým zlomkem jeho celkového bytí.

]]>